fotem,slovem,textem,a videem
media4us.czČlánky › Večer Indonésie s Centrem na podporu integrace cizinců v Plzni

Večer Indonésie s Centrem na podporu integrace cizinců v Plzni

Plzeňská pobočka Centra na podporu integrace cizinců nás - jako vždy - potěšila další kulturní „pochoutkou“. Tentokrát se jednalo o večer Indonésie, který se uskutečnil dne 25. listopadu 2012 v divadle Alfa. Centrum na podporu integrace cizinců zorganizovalo večer Indonésie ve spolupráci s organizací Kintari. Účastníci večera měli možnost poznat krásné, ale i stinné stránky této země. Cílem povídání bylo také nás seznámit s projektem Kintari. Projekt Kintari poukázal mj. na to, že pomoc dobrovolníků je nejenom práce velice prospěšná, ale zároveň hodně zajímavá a zábavná. Tento, pro mnohé nezapomenutelný večer, možná vzápětí změní i nějakou tu stovku životů indonéských dětiček, jejichž životní podmínky jsou extrémně obtížné.

Večer s Kintari byl doprovázen bohatým kulturním programem. V jednom ze sálů plzeňského divadla Alfa představitelé taneční skupiny Kintari návštěvníkům předváděli tradiční etnické tance a bohatě zdobené kroje z různých indonéských ostrovů. Mezi jednotlivými vystoupeními se povídalo o specifikách jejich kultury. Vedoucí projektu Kintari Jana Wolfová dokázala prezentovat nejzajímavější místa indonéského souostroví velmi příjemnou a zábavnou formou. Pozornost posluchačů si udržela až do poslední chvíle.

V přestávce mezi dvěma částmi prezentace mohli návštěvníci, jak to ostatně chodí na podobných kulturních akcích Centra na podporu integrace cizinců, ochutnat indonéské kulinářské speciality. Pozornosti návštěvníků neušla ani tombola, ze které si v samotném závěru večera několik šťastlivců odneslo pár zajímavých, ručně vyrobených, indonéských výrobků (trička, šátky). Mezi zmiňovanými šťastlivci byla i vedoucí plzeňského Centra na podporu integrace cizinců. Všichni usoudili, že je osud naprosto spravedlivý sympaťák.

Na závěr večera představila vedoucí projektu Kintari náplň jejich aktivit v Indonésii. Povídala o tom, co vlastně v Indonésii dělají a jak se k tomu s jejím manželem a kamarády dostali. Nejprve vybírali peníze na přestavbu základní školy v chudším regionu jednoho z ostrovů, kde školou povinné děti neměly ani možnost se ve škole pořádně napít, kde si sednout, z čeho se učit a na čem psát. Díky jejich vytrvalé práci a úsilí, získaly děti nejenom možnost se učit, ale otevřela se jim i nová budoucnost.

Z peněz, které si organizace Kintari vydělala prodejem ručně vyrobených indonéských šperků - pomocí svého internetového obchodu, se opravila a novým nábytkem vybavila základní škola, zavedla se do školy elektřina a vyhloubila se studna.

Myslelo se i na ty nejmenší. Za ušetřené peníze se postavila školka, na jejíž stavbě se podíleli všichni obyvatelé vesnice.

Cílem práce organizace Kintari není jenom oprava materiálních statků, ale také otevření nové, vstřícnější budoucnosti pro další generace. Vedoucí projektu Kintari je přesvědčená, že by rozvojová politika neměla být realizována jenom prostřednictvím finančních injekcí, ale především by se měla dát tamějším obyvatelům možnost si peníze vydělat.

Jak může Vaše účast na projektu Kintari změnit i Váš život? Jednoduše. Už druhým rokem funguje možnost zapojit se do projektu jako dobrovolník, díky které i Vy můžete vyjet přímo do Indonésie a vyučovat angličtinu v příslušné škole. Tento projekt už dokázal zajistit výuku angličtiny v průběhu celého školního roku. Takže, kdyby Vás tato nabídka zaujala, a chtěli byste se o projektu dozvědět něco víc, můžete si prolistovat následující internetové stránky www.kintari.org.



Příloha: Celý text (pdf) [107.7 kB, pdf]

.. autor

Ksana Vachruseva

Ksana Vachruseva

EU Projekt vzniká za podpory Evropského fondu
pro integraci státních příslušníků třetích zemí
a Velvyslanectví USA v Praze.
US embassy© 2012 - Multikulturní centrum Praha
Vodičkova 36 (Palác Lucerna), 116 02 Praha 1, Tel./fax: 296 325 345, email: infocentrum@mkc.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect