fotem,slovem,textem,a videem
media4us.czČlánky › Vernisáž v Mlsné kavce

Vernisáž v Mlsné kavce

Praha. Rušný pondělní večer v centru města. Lidé postupně přicházejí do restaurace Mlsná kavka, a po zapsání se do seznamu hostů usedají ke stolům. Jejich zraky jsou upřené na fotografie visící na zdech a také na stůl uprostřed místnosti, na kterém je lákavě naaranžované občerstvení v podobě karbanátků, chlebíčků, perníku a švestek.

Již 30 minut před zahájením vernisáže srdečně vítala Tereza Blahoutová, koordinátorka projektu Media4us, první hosty, mezi kterými byli soutěžící a porotci z fotografické soutěže Koktejl kultur, migranti zapojení do projektu Media4us, výtvarní a výstavní publicisté a další příznivci Multikulturního centra Praha.

Vrcholem večera bylo předání cen vítězům fotografické soutěže. Třetí místo bylo uděleno Janu Dítkovi za fotografii Bubliny. Podle slov autora fotografie vznikla při grilování s dětmi z azylového a integračního střediska v Ústí nad Labem vlastně náhodou. Děti začaly foukat bubliny a shodou šťastných okolností byl fotograf u toho.

Druhé místo získal Martin Holík za sérii tří fotek. Tyto fotografie znázorňují život obyčejných lidí v romském ghettu. Jsou na nich zobrazeny city, které nejsou nikomu cizí – hrdost, radost, naděje. Otec se pyšní svým dítětem, chlapci si užívají plavání v řece a babička vkládá naděje do své vnučky.

A konečně první místo patří Vítězslavu Říhovi za fotografii s názvem Setkání dvou světů. Autor zachytil tento okamžik během festivalu pouličního divadla, které se každoročně koná v centru Prahy. Na tomto festivalu byla možnost vyfotit se s legračním klaunem v rámečku. Tuto příležitost si nenechala ujít spousta lidí včetně jednoho cizince, který se tváří v rámečku stejně zábavně jako samotný klaun. Autor fotografie se ze zvědavosti dal do řeči s tím představitelem pouličního divadla s  velkým červeným nosem. Po krátké chvíli se nečekaně zjistilo, že tento bavič lidí se cítí osamělý. A tak se to snaží vynahradit alespoň tímto zajímavým způsobem. Všichni vítězové si zasloužili potlesk publika a dárkové poukázky od organizátorů soutěže.

Na každém setkání, večírku nebo vernisáži nesmí chybět jedna věc – a to je samozřejmě hudba. Na vernisáži fotografií na téma Koktejl kultur se o hudební program postaral kytarista a zpěvák Igor Rubinovich, který se narodil v Rusku, dlouho žil v Izraeli a nyní je jeho působiště v Česku. Můžeme pouze hádat, do jakých zemí ho ještě vítr zanese. Na vernisáži zahrál své autorské písně v ruštině a  angličtině. Zajímavě se doprovodil nejen hrou na kytaru, ale také zanotováním melodie napodobujícím přitom zvuk trumpety.

Po hudebním vystoupení byla ohlášena volná zábava a nutno dodat, že během čtvrthodiny na prostřeném stole zbyly už jenom osamělé švestky. Ve vzduchu byla cítit přátelská atmosféra, a hosté se rychle seznamovali. Na stolech si lidé mohli prohlédnout tlustou sbírku komiksů o cizincích v Čechách, kterou vydalo Multikulturní centrum Praha. Komiksy přibližují čtenářům problémy a překážky, se kterými se migranti setkávají jak na cestě do vysněné země, tak i během pobytu v ní.

Na závěr bych chtěla říct, že to byl úžasný večer plný hudby, zábavy, nových seznámení, odlišných kultur a perníčků. Měli jsme možnost prohlédnout si naživo ty nejlepší vybrané fotky a při tom se seznámit s jejich autory. I Vy máte příležitost shlédnout tato díla v pražské restauraci Mlsná kavka až do 12. října.

Fotografie: Tetyana Kobets



Příloha: Celý text (pdf) [106.9 kB, pdf]

.. autor

Maria Bukraba

Maria Bukraba

.. články autora

EU Projekt vzniká za podpory Evropského fondu
pro integraci státních příslušníků třetích zemí
a Velvyslanectví USA v Praze.
US embassy© 2012 - Multikulturní centrum Praha
Vodičkova 36 (Palác Lucerna), 116 02 Praha 1, Tel./fax: 296 325 345, email: infocentrum@mkc.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect