fotem,slovem,textem,a videem
media4us.czČlánky › Kaleidoskop kultur na Střeleckém ostrově

Kaleidoskop kultur na Střeleckém ostrově

--ilustrační foto--

Letní sluníčko, zářící úsměvy a koktejl barev – tak vypadal Střelecký ostrov 2. června, kdy na něm tančily, zpívaly a předváděly se národy ze všech koutů světa v rámci multikulturního festivalu RefuFest, pořádaného společností InBáze. Tato krásná akce probíhá již sedm let a dává cizincům žijícím v České republice nejen možnost ukázat nejkrásnější rysy jejich kultur a tradice, avšak také upozornit na naléhavé problémy migrantů.

Hned u vstupu návštěvníka vítala výstava fotografií Jindřicha Štrejta Jsme ze stejné planety. Zamyšlené, usměvavé, překvapené tváře z různých zemí, koukají z obrázků a povídají svoje příběhy, uvedené pod každou fotkou. Někdo odjel z vlasti za láskou, jiného vyhnala válka či chudoba, někdo si přál poznat svět a sebe.

Stánky, umístěné v příjemném stínu zeleně stromů, lákaly návštěvníky ukázkami lidových umění, výrobků a symbolů, které určitou zemi nejlíp představují. Aromatické oleje z Maroka, africké korály, slámové klobouky z Vietnamu, známé po celém světě, moldavská vína, pestré košile a šaty z Pákistánu, výšivky, kroje, tradiční hračky, ozdoby. Na požádání si mohli návštěvníci nechat vyrobit egyptský kartuš s vlastním jménem. Pro nejmenší byly připravené zajímavé tvůrčí dílny, včetně soutěží v umění používat jídelní hůlky.

Řada stánků měla za cíl upozornit na společenské otázky a problémy, které trápí cizince v České republice anebo obyvatelstvo vzdálených států. Byla zde zejména představena situace v Sýrii, rozdírané střelbou a nepokojem. České neziskové organizace nabízely cizincům informace a podporu ohledně toho, jak se dobře zapojit do české společnosti. Velice zajímavý byl test, předložený Sdružením pro integraci a migraci, pomocí kterého měl každý Čech možnost si vyzkoušet, jestli by podle zpřísněných podmínek navrhovaného nového zákona splnil podmínky pro získání českého občanství - anebo občanství naopak ztratil.

Neopomenutelnou částí festivalu byla říše chuti, zvoucí zkusit desítky jídel národů světa. Kavkazské lavašé, orientální baklava, běloruské pirohy, jednoduché africké cukrovinky, záviny, koblihy, housky a samozřejmě pivo – to zdaleka není všechno, čím návštěvník mohl udělat radost svému bříšku.

Tradiční hudba a žhavé tanečnice v lidových krojích vytvářely pozitivní náladu celé akce. Muziku a zpěv bylo slyšet až na vltavské nábřeží, odkud na ostrov mohli zamířit noví návštěvníci.

Je potěšující, že různí lidé, které žijí společně v České republice, mají možnost se setkat na multikulturních akcích, napomáhajících propojeni mentalit, odstranění předsudků a hledání cest ke vzájemnému porozumění.

Fotky z RefuFestu najdete zde.



Příloha: Celý text (pdf) [98.8 kB, pdf]

.. autor

Tetyana Kobets

Tetyana Kobets

EU Projekt vzniká za podpory Evropského fondu
pro integraci státních příslušníků třetích zemí
a Velvyslanectví USA v Praze.
US embassy© 2012 - Multikulturní centrum Praha
Vodičkova 36 (Palác Lucerna), 116 02 Praha 1, Tel./fax: 296 325 345, email: infocentrum@mkc.cz
Webdesign & publikační systém Toolkit - Econnect